Siden den spirende start i udviklingen af Odenses nye, grønne bydel har Gartnerbyen haft stort fokus på bæredygtighed – og nu står det første DNGB-bæredygtighedscertificerede byggeri klar til at byde de nye beboere velkommen.
46 familievenlige lejeboliger med en størrelse på 61-105 kvadratmeter bliver Gartnerbyens første boligbyggeri med DGNB-bæredygtighedscertificering – den officielle danske branchestandard for bæredygtigt byggeri. Byggeriet opføres med henblik på at opnå en såkaldt DGNB-sølvcertificering. Boligerne opføres for Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB) og står klar til at byde de første familier velkommen i juni 2021.
Her fortæller byggeleder Kasper Thygesen (fra totalentreprenøren Skjøde) om at være med til at opføre et bæredygtigt byggeri, som ikke bare er Gartnerbyens første, men også hans første bæredygtige byggeri som byggeleder…
Læs mere om projektet her
En tilfredsstillende oplevelse
Gartnerbyens første bæredygtighedscertificerede boligbyggeri har krævet mere dokumentation og opfølgning end vanligt, men derudover har Kasper Thygesen ikke oplevet den store forskel på at bygge efter sølv-standarden sammenlignet med almindelige byggerier.
- Der er allerede taget mange beslutninger omkring bæredygtighed tidligt i processen, så dem skal man som byggeleder ”bare” huske at føre igennem ude på byggepladsen. Det har været en anden oplevelse på grund af øgede krav til dokumentationen, men det har ikke været besværligt. Det har nærmere været en tilfredsstillinende oplevelse, når man lige har fået det ind under huden. Dokumentation er noget, vi skal vænne os til, for bæredygtigt byggeri er kommet for at blive, siger Kasper Thygesen.
Kasper Thygesen, byggeleder
Nyt værktøj til værktøjskassen
Helt generelt har Kasper Thygesen gjort sig nyttige erfaringer med en række nye værktøjer, som han tager med i sin værktøjskasse.
- Det er helt sikkert ikke mit sidste bæredygtige projekt, for det er jo den vej, udviklingen går. Det har været en spændende og lærerig proces med nye udfordringer, andre begreber og gode materialer. Jeg har brugt tid på at opbygge en grundviden, og det tager jeg med i værktøjskassen, siger Kasper Thygesen, og slutter:
- Det bliver nogle rigtig gode boliger med en god rumdeling og meget lysindfald. At boligerne er bæredygtighedscertificerede, betyder ikke, at man er gået ned på kvalitet andre steder. Og så kan man allerede se nu, at boligerne kommer til at ligge i et rigtig godt byområde med en grøn helhed, hvor der er tænkt over grønne områder og gode cykelforhold.
Læs mere om de 49 forskellige kriterier, som FAB-byggeriet certificeres efter